MARIAGE | Litoral vs. desenvolupament

mariage-slider

La majoria de la població mundial viu a les zones litorals continentals. Fer possible la implantació i el desenvolupament de les nostres metròpolis, de les infraestructures associades per acollir a tota la població creixent, comporta una important transformació del medi natural, els ecosistemes i del paisatge. El problema és que el model de desenvolupament que utilitzem per crèixer és molt car a nivell ecològic, social i econòmic i per això esdevé insostenible.

Les reflexió és la següents: Creixem gràcies a la nostra capacitat d’utilitzar l’energia i els recursos naturals sense tenir en compte els costos ambientals i la pèrdua de la nostra qualitat de vida. Si volem garantitzar el nostre futur i conservar el patrimoni natural, essencial per la nostra supervivència, hem d’adoptar un nou model de desenvolupament i fer-lo més raonable, ecològic i sostenible. Per això és necessari disminuir dràsticament la nostra dependència al petroli, reduir la petjada ecològica per habitant i donar valor econòmic al capital natural i ser més solidaris i coherents amb la resta del món. Tot això tard o d’hora passarà perquè el cost eco social i el preu dels recursos naturals i de l’energia són ja inabordables pet tenir una economia sanejada. Per tant, o bé s’implanta un canvi de consciència social i de model econòmic on es prioritza l’ús de les energies renovables, el consum responsable i l’economia del bé comú o ens dirigim a un carrer sense sortida.

En aquest context, la Fundació Mar aposta per afavorir un canvi de mentalitat i actitud de la societat davant l’entorn amb el desenvolupament del projecte MARIAGE. Aquesta iniciativa té l’objectiu de diagnosticar l’estat ecològic del medi litoral i marí de manera permanent i valorar les interaccions que es produeixen com a conseqüència del desenvolupament.

MARIAGE busca el coneixement adquirits pels experts més destacats en cada temàtica d’interès i tradueix aquesta informació amb un missatge pla i directe per a la societat. Per que la informació elaborada tingui més força es vesteix amb imatges inèdites i impactants d’extrema bellesa que facilitin la compressió del missatge a la societat a una relació i a un diàleg beneficiós de l’entorn.

El projecte MARIAGE ve desenvolupant-se des de l’any 2007, havent estudiat fins avui, gran part del litoral català, des de el nord del Cap de Creus fins a la zona més meridional de la costa, més al sud del Delta de l’Ebre i també una part significativa de les Pitiüses a les Balears. En els diferents treballs realitzats, a partir dels quals s’han publicat llibres i altres materials, han participat més de 30 professional, passant perles percepcions socials davant la natura, l’ús del territori, el paisatge o la pesca.

En un futur MARIAGE té l’objectiu de ser un referent informatiu sobre l’estat real del medi ambient litoral i marí de les nostres costes, de les interaccions amb les activitats antropogèniques, dels límits, de les conseqüències i impactes ambientals i de com actuar de forma integrada i sinèrgica entre els diferents agents socials. En síntesi, les idees força que vesteixen tots els informes i que són el resultat de les valoracions dels experts ens han de facilitar assolir l’equilibri anhelat entre el progrés humà i la conservació de natura que ens acull.

Vols saber més sobre el Projecte MARIAGE?

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options